Bokanbefaling: «Alv Erlingsson» av Tore Skeie

Alv Erlingsson – Fortellingen om en adelsmanns undergang

Dette er ei bok jeg ikke visste om, før den ble anbefalt på en tråd på Facebook. Ettersom det er sommer og lesetid, og den lå tilgjengelig på Storytel, tok jeg fatt på den.

Boka begynner bra, med en viss adelsmann som nærmer seg sin undergang. Så spoler vi tilbake til Birger jarl i Sverige. Da er alle Tempelridder-fans på hjemmebane, ettersom det er den fiktive Arn Magnussons ekte sønnesønn, og hovedperson i den fjerde boka i Tempelridder-trilogienArven etter Arn.

Den godeste Birger fikk tre sønner. En av dem ble konge, den andre ville heller være konge selv, og den tredje var det visstnok ikke så mye futt i. Det ble dårlig stemning, og kongen flyktet til Norge. Der møtte han Alv Erlingsson. Neida, ikke den Alv Erlingsson, men farfaren hans. Alv Erlingsson, den eldre. Dermed ble den slekta involvert.

I tillegg ble det krig i Norge. Skule Bårdsson, av typen jarl, gjorde opprør mot kong Håkon Håkonsson, som til alt overmål var gift med datteren hans. Derfra følger vi historien et halvt århundre på 1200-tallet, og Alv Erlingsson (den yngre) blir etterhvert kong Erik Magnussons jarl. Jeg skal si så mye mer om handlingen.

Vi får innsikt i politiske handlinger, avtaler og korrespondanse. Vi lærer om ekteskap, handel og kriger, og vi møter kjente karakterer som Magnus Lagabøte, Edvard Longshanks og Robert Bruce (han fra Braveheart). For min egen del syntes jeg det var spennende å lære om hvordan Hansa-statene etablerte sitt grep om handelen i Norge.

Jeg sier lærer, fordi Skeie er en historiker. Dette er ei historiebok, som er meget grundig med hensyn til kilder og bakgrunnsinformasjon. Dersom det er noe forfatteren ikke vet om, skriver han at dette kjenner vi ikke til. Det gjør naturligvis det hele veldig troverdig. Dersom man ønsker å lære om Norge på 1200-tallet, er dette ei god bok.

Det man mister i ei bok av denne typen, er et engasjement for karakterene. Det er synd, fordi middelalderen, kongene, jarlene og enkedronningen gir et herlig utgangspunkt for en fengende historie.

Alt i alt var dette ei veldig lærerik bok, med noe begrenset underholdningsverdi.

– Tony