Bokanbefaling: «Fin Gall» av James L. Nelson

James Nelson er en amerikansk forfatter som har har spesialisert seg på historisk fiksjon fra ulike epoker. Fin Gall (2013) er hans ellevte bok, og den første av seks bøker i serien Book of the Norsemen.

Uttrykket fin gall er keltisk for de lyse fremmede, som representerte nordmenn som kom til Irland på 800-tallet. Danene ble kalt dubh gall, som visstnok skulle bety de mørke fremmede. Nordmennene kom først, på begynnelsen av 800-tallet. De slo seg ned langs kysten, uten at irene gjorde så mye innsats for å bli kvitt dem. Det fikk de etterhvert angre på, ettersom nordmennene snart begynte å angripe kirker og klostre rundt om på øya. Rundt 840 etablerte nordmennene – ledet av den brutale Torgils – en longphort ved elva Liffey. Irene kalte stedet Dubh linn, den mørke kulpen. Nordmennene kalte det Dyflin, senere Dublin.

Handlingen i boka Fin Gall virker å være lagt til 852-853. Den norske vikingen Thorgrim Nightwolf ankommer Dublin med skipet Den røde drage, og finner snart ut at byen er styrt av daner. Det oppstår en heftig konflikt, og noen av Thorgrims menn rømmer Dublin med danene i hælene.

Som om ikke det var nok, får de også en haug med irer på nakken. Irene mistenker Thorgrim for å ha stjålet Kronen av de tre kongeriker, som høvdingen Máel Sechnaill mac Ruanaid trenger for å erklære seg storkonge over de irske klanene. Men det er også andre som gjerne skulle hatt tak i kronen, så det blir et himla liv.

Fin Gall er ei bok fullstappet av action. Selv om de fleste karakterene er fiktive, får man ei ganske bra innføring i det kaotiske politiske klimaet i 800-tallets Irland. Man kunne kanskje ønske at persongalleriet var noe mer utviklet og nyansert, men alt i alt grei underholdning.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *