Bokanbefaling: «Tempelridderen» av Jan Guillou

Til glede for de som liker å lese historisk fiksjon, vil vi dele noen bokanbefalinger i månedene som kommer. Dersom noen av leserne har egne tanker om bøkene, er det veldig fint om dere skriver en liten kommentar om deres mening.

Vi vil begynne med Tempelridder-serien av Jan Guillou, fordi de er blant de beste bøkene som fins. Faktisk så gode at halvparten av oss leser disse bøkene på nytt hvert år. Den andre halvparten mener at det er nok å lese ei bok én gang. Sistnevnte halvpart tar feil. En vis mann har en gang sagt: «Enhver bok som er verdt å lese én gang, er verdt å lese på nytt». Den vise mannen har rett.

Bøkene er en trilogi, bestående av fire (!) bøker. Veien til Jerusalem, Tempelridderen og Riket ved veiens ende utgjør trilogien. Men det er obligatorisk å få med seg avslutningen i den fjerde boka, Arven etter Arn. For de som liker lydbøker, vil vi anbefale den svenske versjonen, lest av den utmerkede Tomas Bolme, som evner å gi alle karakterene liv.

Det fins også en miniserie på Netflix, der Anders Baasmo Christiansen representerer Norge. Han gjør en god innsats som Harald Øysteinson, men bortsett fra det bør man styre langt unna TV-serien til man har lest bøkene. Mange ganger. Nok om det, tilbake til de fantastiske bøkene.

Handlingen er lagt til Sverige i andre halvdel av 1100-tallet. Dvs, Sverige var ikke samlet til et rike på det tidspunkt, og det er nettopp dette som setter konteksten for handlingen. Vi får betydelig innsikt i striden mellom Erikere, Folkunger og Sverkere, som i mange generasjoner kjemper om kongemakten, gjennom kriger, drap og ekteskap.

Vår helt er Arn Magnusson. En usedvanlig talentfull Folkung som får en uvanlig oppvekst. Han forelsker seg i den vakre Cecilia Algotsdotter, og alt ser riktig rosenrødt ut. Ei stund…

Arn er en av få fiktive karakterer i denne historien. Vi møter en haug av faktiske personer, som ættejarlen Birger Brosa, Magnus Måneskjold, Hellige St. Erik, Ebbe Suneson, Saladin og Richard Løvehjerte! Det gjør at man sitter igjen med masse kunnskaper om en avgjørende periode i Sveriges historie, og ganske mye om «Det hellige land».

Tempelridderserien er en herlig blanding av kjærlighetshistorie, politikk og militærhistorie, med spennende karakterer som man virkelig blir glad i. Den anbefales på det aller groveste. Den burde strengt tatt være obligatorisk. Les bøkene. Nå!

Om bare noen kunne skrive noe lignende om samlingen av Norge…

Én kommentar til “Bokanbefaling: «Tempelridderen» av Jan Guillou”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *