Brukte vikingene truse?

Når man skal skrive en bok fra vikingtida er det mye en skal finne ut av. I alle fall hvis man ønsker at boka skal gi et godt bilde av den historiske perioden. Det kommer et eget innlegg om research senere, mens denne posten handler om et spesifikt spørsmål vi plagdes med å finne svar på.

Brukte vikingene truse?

Man vet en god del om vikingene hadde på seg. “Overklærne” var stort sett ull. Mennene brukte gjerne en lang skjorte (eller tunika), med belte, og bukser. Enten lange eller litt kortere bukser med lange strømper. Kvinnene brukte gjerne kjoler av samme stoff. Skoene var høye eller lave, og av lær. Ny forskning (se nederst) viser at underklærne kunne være av lin. I alle fall hos de velstående. De aller rikeste hadde kanskje til og med silke, men det var sjelden med hele plagg av det dyrebare stoffet. Silken var oftest som remser og bånd, til pynt. Klærne ble ofte farget i klare farger.

Okei, så da hadde de sikkert underklær av lin eller ull? Men så til det spesifikke problemet. I en scene i boka så ender en av hovedpersonene opp i bare underbuksa.

Så hvordan skriver man det da?

Han sto i bare trusa? Han hadde bare lendekledet igjen? Det eneste han hadde på seg var underbuksa?

Ikke noe stort problem kanskje… Vi hadde kanskje ikke blitt slaktet uansett? Det var uansett et problem vi brukte litt tid på.

Kanskje vi burde kontaktet eksperter på vikingklær, kanskje noen i Straumeyjar kunne gitt oss et svar? Kanskje får vi svar nå?

Vår løsning? Det får dere lese om i boka.

– Ole

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *