Intervju med Linn Tesli

På vår oppdagelsesferd i forfatterverdenen har vi møtt en haug med hyggelige og kunnskapsrike mennesker, som skriver og deler og hjelper og heier hverandre frem.

En av dem er Linn Tesli. Hun er ei sprudlende og initiativrik dame som virker å være like fargerik som bøkene hennes. Etter debutromanen Reborn i 2016, har hun gitt ut både barnebøker og novellesamling. Flere bøker virker å være like rundt hjørnet, så her er det bare å følge med!

 

Linn Tesli med en av sine flotte hatter!

Hei, Linn! Hvem er du?

Hei! Jeg er først og fremst mamma til Embla og Storm, men jeg pleier å si at jeg bruker mange hatter. Jeg driver et lite indieforlag, jobber frilans som blant annet ombrekker, layout-designer, oversetter, og project manager. Ellers skriver jeg så mye jeg bare kan, og da har jeg på meg forfatterhatten, en av yndlingshattene mine. Den er stor og fargerik … Hodet mitt er alltid fullt av tankespinn, og for det meste er jeg veldig glad for akkurat det!

 

Hva er den beste boka du har lest?

Oi … det er et vanskelig spørsmål og du ville antagelig fått ulike svar ut ifra om du hadde spurt meg da jeg var 10, 15, 20, i går eller akkurat nå. Det er så mye fantastisk litteratur å velge mellom. Den første som slår meg er Beatles, deretter et knippe Roald Dahl-bøker, deretter Narnia, Brødrene Løvehjerte – altså bøker som satte spor i oppveksten min – men jeg tror jeg til slutt må gå for Dinas bok av Herbjørg Wassmo.

 

Hva er så bra med den, da?

Hva er ikke bra med den? Jeg husker bare hvordan jeg ble dratt inn av språket og historien, fullverdige karakterer, en tydelig setting. En tragedie som setter så dype spor at det preger resten av livet til karakterene. Det er troverdig og brutalt, og totalt oppslukende lesing. Den er best fordi den fikk meg til å tenke og reflektere, og ikke minst til å føle på et bredt spekter av følelser – på en intens og inderlig måte. Det er, for meg, drivende god litteratur.

 

Hva er din favorittkarakter fra litteraturen?

Oi … hmm. Jeg er svak for flerdimensjonale karakterer, og gjerne de som har mer vondt enn godt i seg, men som strever med å finne en god balanse, slike som Dina. Tyrion Lannister er også en slik karakter. Ellers er jeg veldig glad i Gandalf. Men Matilda går muligens av med seieren, hun er en lesehest, har en forferdelig familie, og magiske evner! Jeg har ofte lurt på om Rowling har vært en god del inspirert av Roald Dahls bøker … Matilda er i hvert fall tett fulgt av karakterer som Emil, Alfred og Ronja Røverdatter.

 

Hvorfor ble du forfatter?

Jeg har alltid elsket å skrive, men lenge trodde jeg at man ikke kunne satse på det. Hvor mange klarer å leve av å være forfatter liksom? Jeg husker fortsatt skrivegleden som vokste frem da jeg skrev vandrehistorier i brevform med morfaren min. «Du kan bli forfatter, du», sa han. De ordene har bodd i meg lenge, og da sønnen min ble født vokste det frem en historie i hodet mitt, og jeg husker jeg sa til mannen min «Jeg skal skrive bok, jeg.» Han så på meg, og sa bare «OK». Og det var det!

Jeg har jobbet mye med barn og unge, men jeg har nedsatt hørsel, noe som til slutt har gjort det vanskelig for meg å jobbe med mennesker på samme måte som før. Det å jobbe med tekst og bilder har vist seg å være en perfekt løsning for meg, og jeg stortrives med det!

 

Hva slags bøker skriver du?

Først og fremst fantasy og eventyr. Men jeg har også andre type sjangere liggende i «skuffen», noen fra så langt tilbake som tenårene; påbegynt samtidslitteratur, faglitteratur og en liten Science fiction-novelle med tilhørende plan for å gjøre om til roman. Men disse får vente litt. Det er de fantastiske historiene jeg brenner mest for.

 

Du skriver bøkene dine på engelsk. Hvorfor det?

Jeg har alltid lest mye på engelsk. Da jeg var ti år begynte jeg å låne bøker på skolebiblioteket, da kun engelske titler. Språk har alltid fascinert meg og vært noe som har ligget lett for meg. Matte er jeg derimot ikke skapt for! Jeg bodde og studerte også tre år i London. Da jeg bestemte meg for å skrive min første bok debatterte jeg en stund om jeg skulle velge norsk eller engelsk. Begge deler føltes like naturlig, men sjangeren var en stor grunn til at valget til slutt falt på engelsk. Jeg så lite norsk fantasy som ikke var oversatt, og jeg ønsket å satse på et langt større marked enn det norske. Barnebøkene mine er derimot på norsk og den første om drager er allerede oversatt til engelsk. Det er også planen for bok to i serien.

 

Du har så fine covere og illustrasjoner på bøkene dine. Hvordan får du det til?

Først og fremst, takk! Med en bakgrunn i film og media har jeg jobbet en god del med bilder. Jeg har brukt mye tid til å polere gammel kunnskap og tilegnet meg ny. For Elemental Monarchs valgte jeg å hyre en illustratør for selve karakterene, deretter har jeg justert lys og effekter, og laget bakgrunn –og til slutt valgt en sammenhengende stil for omslagene. Resultatet er jeg veldig fornøyd med. Jeg har også noen cover på lur for nye prosjekter. Der bruker jeg fotografier, og så manipulerer jeg dem og setter dem sammen slik jeg vil ha dem. Jeg liker å tegne, men jeg er egentlig ikke så flink til akkurat det.

 

Hva gjør du når du ikke skriver bøker?

Er med familien min. Familietiden er viktig for meg. Jeg er også glad i et glass vin, eller to, helst med gode venner. Jeg liker å le, å danse hele natta og bare kjenne at jeg lever (for å bruke en klisjé, men sant er det likevel). Ellers er jeg også glad i å fotografere.

 

Hva jobber du med for tiden?

Akkurat nå leser jeg og medredaktør Jørn Harald, siste korrektur på en norsk fantasyantologi. Jeg skal også være med i en engelsk antologi i løpet av høsten, og jeg har en barnebok om alver som er i trykk i disse dager. Jeg holder ellers på med andreutkastet til en historisk fantasy om en samisk jente med sjamanistiske evner satt i vikingtid. I tillegg skriver jeg på bok 4 i Elemental Monarchs og har også begynt på en «stand alone» satt i samme univers. Hvorfor gjøre en ting av gangen liksom?

 

Vi har hatt gleden av å lese manusskriptet til hennes neste bok, og er i gang med å lese Elemental Monarchs Saga. Bøkene hennes er skrevet med et vakkert språk, og fenger fra første kapittel. Vi skal legge ut en bokanmeldelse her i løpet av kommende uker. 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *