Intervju med Tony Bakkejord

Nestemann ut i serien Bli kjent med en forfatter, er vår egen Tony Bakkejord

Om Tony

Hei, Tony! Hvem er du?

Det kommer an på hvilken sammenheng jeg er i. Når jeg er på jobb er jeg en lege som har sluttet å jobbe klinisk, så nå er jeg klinikksjef med ansvar for mange fagområder. Utenom arbeidstid er en hjemmekjær trebarnspappa som bare vil ha fred og ro, som liker å lese, skrive, tenke og lære noe nytt. Av og til er jeg også en fyr med tiltakslyst og fikse idéer. Denne uka har jeg vært han utrente dusten med terrengsykkel som har ramlet rundt i turløypene i Bodømarka.

Hvilken bok skulle du ønske at du hadde skrevet? Hvorfor?

Dersom du spør om hvilke bøker som allerede er skrevet, som jeg ønsker var mine, er det vanskelig å komme unna Ringenes herre. Tempelriddertrilogien av Jan Guillou er jeg også veldig glad i. Det hadde nok gitt meg grunn til å føle meg stolt over noe jeg hadde gjort, og gjort det mulig å bruke dagene mine til å lese og skrive og besøke spennende steder.

Hvis jeg skal forstå spørsmålet i retning av hvilken bok jeg selv skulle ha skrevet, som ikke er skrevet av noen andre, må jeg svare at jeg har lyst til å skrive Norges historie fra vikingtiden. Ikke som tørr faglitteratur, men som spennende skjønnlitteratur med interessante personer og dramatiske begivenheter. Som Jan Guillou har skrevet Sveriges historie i Tempelridderen. Dersom vi fortsetter å skrive bøker i To konger-serien, er det vel nettopp det vi ender opp med å gjøre.

Hvem er din favorittkarakter?

Jeg har en lei tendens til å ikke nødvendigvis synes at de snilleste hovedpersonene er så veldig interessante. Kanskje har jeg litt for god tilgang til skyggesiden av menneskesinnet. Jeg liker strategene, og har sansen for Littlefinger i Game of Thrones, og Birger Brosa og Cecilia Blanca fra Tempelridderen. Artemis Entreri fra Salvatore-bøkene. Fra Tolkien-universet er det Éomer og Turin (fra Silmarillion) som er mine favoritter. Men hvis jeg må velge én, må det bli kaptein Dick Winters fra Band of Brothers. Men han har faktisk levd, og døde for noen år siden. Makaløs type.

Hvilken karakter er du mest lik?

Jeg kan identifisere meg med folk som har gode intensjoner, men som tidvis opplever at et litt for heftig affekt lager kluss. Boromir er vel et godt eksempel på det.

Om å være forfatter

Hvorfor ble du forfatter?

Jeg kan godt si at det er fordi jeg er veldig glad i historie, og liker å formidle. Men det var egentlig for å ha noe artig å gjøre i lag med Ole.

Har du et forbilde som forfatter?

Vanskelig å komme unna Tolkien og Guillou her.

Hva er forfatterdrømmen din?

Å skrive noe som folk setter pris på å lese, og kanskje lære noe av. Det hadde vært veldig kjekt om bøkene hadde solgt så godt at jeg kunne bruke dagene mine til å skrive flere bøker.

Hva er det beste og verste med å være forfatter?

Det beste er selve historien. For meg oppleves skriveprosessen som at jeg observerer hva som skjer som en tilskuer, og jeg prøver å beskrive det som utspiller seg så godt jeg kan. Derfor er jeg faktisk selv spent på hva som kommer til å skje, og gleder meg over å skrive ei bok av samme grunn som jeg liker å lese ei bok.

Det verste er arbeidet med å selge bøker, markedsføre seg selv og vårt produkt. Det ligger ikke til min natur.

Hva ville din debutbok handlet om hvis du skrev alene?

Jeg ville ikke gitt ut noen debutbok dersom jeg skulle skrive den alene.

Hvilke prosjekter holder du på med for tiden?

Jeg holder på med mye rart. På skrivefronten handler det om å oppdatere nettsider og jobbe med markedsføring i liten skala. Vi holder også på med å oversette bøkene våre til engelsk, og skal gi dem ut på Amazon i løpet av høsten. Det gleder jeg meg til. I tillegg har jeg begynt å skrive på tredjeboka i To konger-serien, og er så smått i gang med å skrive på fantasyboka vi skal utgi i 2021.

Om andre ting

Hva gjør du når du ikke skriver bøker eller jobber?

Vanligvis ser jeg nesten ikke på TV, men for tiden følger jeg ivrig med på fotball-VM og blir akutt nedstemt på spillefrie dager. Nå begynner Tour de France også, som har blitt en sommertradisjon for meg og familien. Vi tar ut lag i Tourmanager, og spekulerer i hvordan løypeprofilen passer for hver enkelt syklist. Kjempegøy.

Til vanlig hører jeg på lydbøker og podcaster i mange timer hver dag. Favorittema er historie, særlig fra romertiden, andre verdenskrig, korstogene eller vikingtiden. Jeg er av den oppfatning at Winston Churchill er den viktigste enkeltpersonen i verdenshistorien, og hans bokserie «The Second World War» er bare nydelig. The Great Courses har noen veldig gode serier om Ancient Rome og Ancient Egypt. Etter mitt syn er finner man den beste historien om krigen i Norge i Henrik O. Lundes «Hitler’s Preemptive War», der man blant annet lærer at krigen i Norge i all hovedsak foregikk i nord. For vikinghistorie er «The Sea Wolves» av Lars Brownworth bra. Podcasten «Hardcore History» med Dan Carlin er også veldig god, og en helt ny måte å presentere historie på. Se hva som skjer når jeg får mulighet til å snakke om historie….

Sånn ellers har jeg nylig vært med på fotokurs, og liker å redigere bilder. Bruker en app som heter GuruShots, og laster opp bildene mine til konkurranser der. Det anbefales.

Jeg har vært hobbysyklist i noen år, og sykler gjerne den gamle kystriksveien mellom Bodø og Saltstraumen. Dessverre er det ikke mange dagene i året det er tørt på veiene og mindre vind enn stiv kuling. Derfor har jeg nylig investert i en terrengsykkel. Da ble jeg minnet på om det jeg visste da jeg var unge: Det er fryktelig slitsomt å sykle i motbakke!

I helgene drar vi på hytta med familien, og i sommerferien drar vi til Spania. Da har vi det bra. Helgeturer til London har også blitt en årlig tradisjon. 

Hvem er din favoritt i Downton Abbey?

Dette er et hevnspørsmål, tror jeg. Jeg synes det ser skikkelig koselig ut å leve på et engelsk gods, selv om en slik livsstil neppe kan forsvares rent politisk. Det er lenge siden jeg har sett serien, men jeg likte Matthew Crawley og Lady Rose.

Det ryktes at du er en dårlig taper. Stemmer det?

Overhodet ikke! Jeg er tilhenger av å tape og vinne med samme sinn, og det mener jeg at jeg gjør. Dessuten styrer jeg langt unna aktiviteter jeg kan risikere å tape i.

Er det sant at du heller vil være god å danse enn å være god å synge og spille gitar?

Ja, jeg er en fysisk type, og tror det ville vært mye artigere å være flink å danse.

Manchester City blir aldri noe topplag sa en påståelig fyr en gang. Hva vil du si til ditt forsvar?

City har kjøpt seg til et par ligatitler, og har til tross for utallige milliarder ikke klart å prestere i Champions League. Så snart sjeiken deres finner noe annet å bruke pengene på, er de tilbake i The Championship der de hører hjemme. At klubben midlertidig presterer bedre enn sitt reelle nivå, skyldes økonomisk doping. De er derfor ikke en toppklubb, på samme måte som en fulldopet Johan Mühlegg aldri var en topp skiløper.

Hva synes du om Sergio Ramos?

Ramos er fotballens svar på Joffrey Baratheon.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *