Intervju med Ole Åsli

I vår nye serie Bli kjent med en forfatter, skal vi nå bli kjent med – Ole Åsli!

Om Ole

Hei, Ole! Hvem er du?

Jeg er far til Vilde og Mie, og gift med Lene. Jobber med å lære psykologer om følelser, og forsker på hvordan jeg kan skremme dem. Ellers er jeg en rolig fyr som liker en god historie. Og Liverpool. Og innebandy. Og Pepsi Max. Og sjokolade. Ikke glem sjokolade. Aldri glem sjokolade.

Hva er den beste boka du har lest?

Jeg har flere favoritter. Papillon av Henri Charrière et en gammel favoritt. Det er en fantastisk historie om livet til forfatteren som fengselsfugl og rømling. I den senere tid har jeg i hovedsak gått over til å høre bøker via Audible. Derfra har jeg et par favoritter i «Left hand of God» av Paul Hoffman. I tillegg til bøkene til Patrick Rothfuss. Trilogien som begynner med «The name of the wind» forteller en fengslende historie som det er umulig å ikke leve seg inn i. Så spørs det bare hvor lenge man må vente på tredjeboka.

Hva er din favorittkarakter fra litteraturen?

Jeg har flere favoritter. Joe Abercrombie har noen fine karakterer, der Sand dan Glokta og Whirrun of Bligh er to favoritter, der sistnevnte spiller en liten birolle i historien. Kvothe fra nevnte «The name of the wind» er en annen favoritt, som også er et eksempel på en ikke helt pålitelig fortellerstemme. En tidlig favoritt var Jimmy the Hand fra Raymond Feist sine bøker, men det er lenge siden jeg har lest om han nå. Artemis Entreri fra R. A. Salvatore er også en gammel favoritt. Mange biroller her ser jeg.

Hvilken karakter fra litteraturen er du mest lik?

Aner ikke. Men hvis jeg må kaste ut noe så sier jeg Faramir fra Ringenes Herre. Aner ikke om det stemmer, men jeg identifiserte meg med han når jeg leste bøkene for lenge siden.

Om å være forfatter

Hvorfor ble du forfatter?

Fordi jeg liker å skrive og hadde lyst til å fortelle historier.

Har du et forbilde som forfatter?

Nei, ikke egentlig, men henter inspirasjon fra mange forskjellige. Også her er mye av inspirasjonen hentet fra Fantasy. Robin Hobb er for eksempel fantastisk til å skrive så detaljert at du er i scenene. Rothfuss skaper fabelaktige historier som du lever deg inn i. Salvatore for sine detaljerte kampscener. Gaiman for sin effektive og effektfulle skrivestil.

Hvorfor skriver dere i lag, egentlig?

Det var egentlig litt tilfeldig. Det var sommerferie og vi snakket om litt forskjellig, da en av oss sa: «Og så skal jeg skrive bok.» Og den andre svarte «Jeg også.» Derfra ble det veldig fort til «La oss gjøre det i lag.» Og siden det øyeblikket var det egentlig ikke noe tvil. Det har gått bedre enn det det vi egentlig kunne håpe på.

Hva er fordeler og ulemper med å skrive bøker i lag? Hva er det beste?

Det er mange fordeler. En av dem er at man alltid har noen å snakke med som er helt inne på hva du snakker om. De tunge periodene der motivasjonen ikke er på topp eller man har sine tvil blir lettere. Også er man to til alt som skal gjøres, og kan dele på oppgavene. Den eneste ulempen er vel egentlig at man må ta hensyn til en annen og ikke kan bestemme alt selv. Men det har ikke vært noe problem. Det aller beste er vel at man alltid har noen å diskutere med, å bare vite at man har den muligheten er ofte nok.

Hvilke prosjekter holder du på med for tiden?

Akkurat nå holder jeg på med noen fantasy-prosjekter. Jeg har to noveller med i to forskjellige antologier som kommer i sommer og høst, der den ene blir min debut på engelsk. I tillegg skriver jeg sånn smått på fantasyhistorien vi skal skrive sammen, også den på engelsk. Og så er det selvsagt tredjeboka i «To konger», men jeg har tatt noe uker pause der i forbindelse med utgivelsen av «Fredløs». Det er ikke noe problem å finne noe å skrive på…

Om andre ting

Hva gjør du når du ikke skriver bøker?

Ikke så mye. Henger med familien, jobber, spiller innebandy, trener, spiller spill, ser fotball. Okeida, litt annet blir det jo.

Hvem er din favoritt i Game of Thrones?

Bronn. Leiesoldat som er kjapp i replikken og tar rollen som den gode hjelper for både Tyrion og Jamie Lannister. Gir uttrykk for å gjøre alt for egen vinning men er mer lojal enn som så. Og en mester med sverdet da. Davos Seaworth er en annen favoritt. En tidligere smugler som ender opp som rådgiver for Stannis og senere Jon Snow. Biroller? Ja, sannelig.

Det ryktes at du er en veldig dårlig danser. Stemmer det?

Det kommer an på øyet som ser! I mine yngre dager førte mine (manglende?) danseferdigheter til bråk ved flere anledninger. Helt sikker tilfeldig.

Er det sant at du er på dansekurs hver mandag?

Jeg har gått på ett dansekurs og det nok. Der lærte jeg blant annet å danse jotata (?!). Vilde går derimot på moderne dans. Det ser heldigvis ut til at hun har arvet danseferdighetene fra mora.

Hvorfor vinner Frankrike fotball-VM?

Paul Pogba er en tullespiller som mister ballen i farlige posisjoner. Dessuten mangler de en plan for det offensive spillet og forsvaret er svakt. Beklager jeg tolket spørsmålet som hvorfor de ikke vinner, for de gjør heldigvis ikke det.

Hva synes du om VAR?

VAR er nydelig. Ekstra spenning og større sjanse for rettferdige avgjørelser. Forresten morsomt hvordan de som er imot VAR fordi det fjerner sjarmen ved at dommere gjør feil, klager når VAR-avgjørelsen blir feil….

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *